Polioptila caeruleablauw-grijze muggenvanger

Door Jennifer Roof

Geografisch bereik

De blauwgrijze muggenvanger strekt zich uit over het grootste deel van de Verenigde Staten ten oosten van de Mississippi, met uitzondering van Maine. Het is ook te vinden in Mexico, Cuba, Texas, Oklahoma, Nevada, Utah en New Mexico. In de winter trekken muggenvangers naar Midden- en Zuid-Amerika.

  • Biogeografische regio's
  • nearctisch
    • oorspronkelijk
  • neotropisch
    • oorspronkelijk

Habitat

Muggenvangers genieten van een breed scala aan boshabitats, van struikgewas tot volwassen bossen. Ze hebben de neiging naaldbossen te mijden en concentreren zich grotendeels langs de randen van leefgebieden. Sommige van hun habitats zijn onder meer uiterwaardenbossen, habitats aan het meer, pinyon-jeneverbesbossen en dorre, subtropische struiken.



  • terrestrische biomen
  • Woud
  • regenwoud
  • struikgewas

Fysieke beschrijving

Blauwgrijze muggenvangers zijn kleine vogels, met een relatief lange staart. Ze zijn blauwgrijs aan de bovenkant en wit aan de onderkant. De kleur van de basis van de vleugels gaat over in de zwarte kleur aan de uiteinden. De staart is zwart met witte strepen afgewisseld. Er zijn prominente dunne witte ringen rond elk oog.



  • Andere fysieke kenmerken
  • endotherm
  • bilaterale symmetrie

Reproductie

Monogame paren worden gevormd kort na de terugkeer naar het broedgebied, eind maart of april. Er is geen bewijs dat deze paren levenslang zijn of dat er elk broedseizoen nieuwe paren worden gevormd. De Gnatctacher nestelt vrij vroeg voor een Noord-Amerikaanse zangvogel, ergens in de maand april. Het nest wordt gebouwd door zowel het mannetje als het vrouwtje, en het duurt bijna twee weken om te voltooien. Drie tot vijf eieren worden 5-10 dagen nadat de constructie is voltooid, gelegd. Het mannetje en het vrouwtje broeden allebei. Na nog eens twee weken komen de jongen uit. Beide ouders brengen voedsel aan de jongen. Hoewel zowel het mannetje als het vrouwtje bijdragen aan de verzorging van de eieren en jongen, hebben ze geen interactie met elkaar nadat de incubatie is begonnen, ze zien elkaar slechts terloops. Later in het seizoen vliegen ze vaak samen een tweede broed uit.

  • Belangrijkste reproductieve functies
  • iteroparous
  • gonochorisch / gonochoristisch / tweehuizig (geslacht gescheiden)
  • seksueel
  • ovipaar

Levensduur/Levensduur

Gedrag

Met korte motachtige vluchten springt de Blauwgrijze Muggenvanger het liefst van plaats naar plaats, hetzij op de grond of langs takken. Agressief gedrag omvat houdingen met de staart omhoog en hoorbaar klappen met de snavel. Muggenvangers zijn territoriaal en vertonen deze acties tegen indringers van hetzelfde geslacht. Ouders vallen jongen van het eerste broedsel van de zomer vaak aan als ze het grootbrengen van het tweede broed verstoren.



  • Sleutelgedrag
  • vliegen
  • beweeglijk

Communicatie en perceptie

  • Perceptiekanalen
  • visueel
  • aanraken
  • akoestisch
  • chemisch

Eetgewoontes

Muggenvangers eten voornamelijk kleine insecten en spinnen. Ze zoeken naar voedsel door op en neer te bewegen door de buitenste takken van bomen of struiken. Hun favoriete voedsel is (in volgorde van hoogste naar laagste): Homoptera (cicaden, bladluizen), Hemiptera, Coleoptera (kevers), Lepidoptera (motten, vlinders), Diptera (vliegen), Hymenoptera (mieren, bijen, wespen) en Araneae (spinnen).

Staat van instandhouding

Muggenvangers hebben geen speciale status; er zijn echter weinig gegevens verzameld over de effecten van menselijke activiteit op hun populaties. Hun aantal lijkt toe te nemen, wat aangeeft dat subtropische ontbossing weinig effect heeft op deze vogels, die overwinteren in struikachtige habitats in Mexico. Beheer kan nodig zijn voor microhabitats in de VS (zoals beekdalen en luifelopeningen), in plaats van voor grote gebieden.

verplaatsingsdiensten voor huisdieren

Andere opmerkingen

Muggenvangers zijn trekvogels, zonder onderscheid in trekschema's op basis van leeftijd of geslacht. Half maart verlaten ze hun overwinteringsplaatsen. Ze blijven op hun broedplaats tot kort nadat de jongen volledig onafhankelijk zijn geworden, meestal half augustus.



bijdragers

Jennifer Roof (auteur), Universiteit van Michigan-Ann Arbor.