Katharina tunicataBlack Katy Chiton

Door Bobbi Doyle

Geografisch bereik

Algemeen langs de Pacifische noordwestkust. Komt vooral voor op de San Jaun-eilanden en de Straat van Jaun de Fuca (Niesen 1997).

  • Biogeografische regio's
  • nearctisch
    • oorspronkelijk

Habitat

Katharina Tunicatawordt gevonden in de middelste en bovenste zones van het rotsachtige getijdengebied en is bestand tegen harde golven. Deze chiton wordt vaak gezien in de buurt van de randen van mosselklontjes. (Niesen 1997; Mohler 1997)



  • Aquatische biomen
  • kust-

Fysieke beschrijving

Katharina Tunicatais een middelgrote chiton, met een gemiddelde lengte van 7 cm. De zwarte gordel bedekt de acht witachtige platen bijna volledig en laat een ruitvormig patroon achter langs de dorsale zijde. De platen zijn soms overgroeid met algen, waardoor ze groen lijken (Mohler 1997). Zoals de meeste chitons,K. tunicais ovaal van vorm, maar wanneer het van de rots wordt verwijderd, zal het opbollen (Karleskint 1998). de onderkant vanK. tunicais meestal perzikkleurig en herbergt de kieuwen en mond. De voet is omgeven door een mantel en is meestal donkerder oranje.



  • Andere fysieke kenmerken
  • ectotherm
  • bilaterale symmetrie

Reproductie

Kathrina tunicata, zoals alle chitons, heeft gescheiden geslachten.Katharina Tunicatapaait van maart tot juli. Chitons copuleren niet; in plaats daarvan geeft het mannetje sperma vrij en vindt bevruchting plaats in de zee of in de manteltrog van het vrouwtje, afhankelijk van de soort. Na de bevruchting kunnen de eieren worden afgeworpen, of in de mantelholte van het vrouwtje worden uitgebroed. Dit is ook soortafhankelijk. Chitons hebben vrij zwemmende (trochophore) larven die zich ontwikkelen tot de adult (Dorit 1991).

Gedrag

Katharina Tunicatakruipt met zijn poot rond als een slak in het water, maar als het vloed wordt, hecht hij zich aan het substraat totdat het water terugkeert. De mantelmarge en voetsteunK. tunicastevig aan de rotsen, zelfs in gebieden met hoge golfslag. Chitons voeden zich door met hun tong of radula over de rotsen te schrapen op zoek naar algen (Dorit 1991).Katharina Tunicatawordt aangevallen door de gewone zeester,Pisaster ochraceus(Morris 1983).



Eetgewoontes

Katharina Tunicatais een herbivoor. De belangrijkste voedselbronnen zijn bruine (Phaeophyta) en rode (Rhodophyta) algen (Mohler 1997).

Staat van instandhouding

bijdragers

Bobbi Doyle (auteur), Western Oregon University, Karen Haberman (redacteur), Western Oregon University.